2024-06-13

6. alkalommal rendeztük meg az Ö-zŐSÖK találkozóját, ezúttal a levéltárban. Meghívónk itt tekinthető meg.

A 17 órakor kezdődő rendezvényre szép számú közönség volt kíváncsi. Először Presztóczki Zoltán, a vásárhelyi levéltár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd néhány mondatban tájékoztatást hallhattunk arról, hogy milyen kutatási lehetőségek állnak rendelkezésre.

n3

2023-06-08-1

Ezen a napon hívtuk össze Mindazokat, akik az ő-zős pályázatunkra adtak be hanganyagot, írást.ozosmeghivo2023

2022-07-09

Ezen a napon tartottuk a 4. Öz-ŐSÖK tanálkozóját, (meghívónk itt tekinthető meg) ahol értékeltük az anyanyelvi pályázatra beérkezett anyagokat.

Azok hanganyagát DVD-re írva megkapták pályázóink, valamint a 3. tanálkozó videofelvételét is.

lemezbor

2021-12 Sinkáné Magyari Gabriella

A Magyarságkutató Intézet és az Anyanyelvápolók Szövetsége pályázatot hirdetett a magyar nyelvjárások megőrzése céljából 2 kategóriában:

1. kategória: Szépirodalmi szövegek rövid prózai műfajban (elbeszélés, novella, vers stb.) való megalkotása - digitálisan lejegyzett szövegekkel lehetett pályázni.

2. Családi kincseink: szüleink, nagyszüleink családi nyelvjárási folklórszövegeinek (mese, monda, régi családi történet, találós kérdések, mondókák, archaikus ima stb.) gyűjtése - jó minőségű (minimum HD) digitális hangfelvétellel és/vagy lejegyzett szövegekkel is lehetett pályázni.

Beadási határidő: 2021. október 20-a volt.

Értesítettük erről a hírről azokat, akik már eddig is pályáztak a Földesi Ferenc emlékére meghirdetett ö-zős pályázatainkra.

2021-06-10

3. ő-zősök találkozóját tartottuk június 10-én, ahol a 2020-ban meghirdetett ő-zős pályázatunkra beérkezett alkotásokból kaphattak ízelítőt a jelenlévők.

A megjelenteket Benkő László, az Egyesület elnöke köszöntötte, majd Sipka Rózsa - aki a pályamunkákat lektorálta - szólt a résztvevőkhöz.

2020-02-13 Ö-zősök

A 2019-ben meghirdetett ö-zős pályázat résztvevőit hívtuk meg találkozónkra, s mindazokat, akik "ö-ző tájszólású hangjukkal" hozzájárultak megint nyelvjárási kincsünk gyarapításához. Minden érdeklődőt szeretettel vártunk.

meghivo ozosre

II. "Mondom, írom, mögőrzöm"

2019. október 24-én második alkalommal került megrendezésre a "Mondom, írom, mögőrzöm"

című Földesi Ferenc emlékére meghirdetett középiskolás vetélkedő.

Övendetes módon három csapat jelentkezett a megmérettetésre. A feladatok közt volt névválasztás, nyelvtani feladatlap, illetve helyi tájszavak és szólásmondások fölismerése. Külön kellett készülni egy őző nyelvjárásban megírt történettel, melyet itt kellett előadnia a csapatnak.

Hagyomány-őzők

Nyelvjárási pályázatunk Földesi Ferenc emlékére

A Földesi Ferenc emlékére meghirdetett Nyelvjárási pályázatunkra 23 db írásos és 33 db hanganyag érkezett be.

Tájnyelvöt bemutató beszélgetés

A HISZK Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola magyar tanárának, Bacsó Ilonának a  mögkeresésire 2019. április 3-án, de. 9 órátul a vásárhelyi tájnyelvöt bemutató beszélgetésre került sor.