A Wass Albert Kör

2005. április 12-én alakult meg Körünk, A NAGY KÖNYV program indíttatására. Akkor az első 50 magyar regény között Wass Albertnek három műve is bekerült.

Először csak önszerveződő csapatként – ám utána bejegyzett egyesületként működünk.

Wass Albert műveihez a 90-es évekig nem igazán lehetett hozzájutni, ám utána robbanásszerű népszerűségre tett szert a magyar olvasók körében, határon innen és túl. Körünk azért vette fel az író nevét, hogy a közönség körében tapasztalt népszerűség következtében az irodalmi nagyságok közé is bekerülhessen Wass Albert.

Célunk volt, hogy névadónknak szobrot állíthassunk városunkban – ez 2010. június 5-én megtörtént. (Az esemény hanganyagát ide kattintva hallgathatja meg.)

Azóta évenként az író születésnapján (januárban) megemlékezünk szobránál róla, illetve koszorút helyezünk el, majd mécsest gyújtunk. Ezt követően általában Wass Alberttel kapcsolatos irodalmi estet tartunk.

Első 14 évünkről a régi weboldalunkon olvashatnak bővebben.

Feltettük új oldalunkra a 10 éves a Wass Albert Kör című, 2015-ben a Nemzeti Együttműködési Alap segítségével létrejött könyvünket, onnan is tájékozódni lehet körünk tevékenységéről.

Megújult oldalunkon 2019-től kívánjuk tájékoztatni az érdeklődőket felhívásainkról, eseményeinkről.

Célunk az író műveinek megismertetése – ennek érdekében évente rendezünk meseillusztrációs versenyt óvodásoknak, iskolásoknak – ahol Wass Albert Erdők könyve és Tavak könyve című kötetekben található mesékhez lehet illusztrációkat készíteni. A mesék hallgatása, olvasása közben megismerkedhetnek az író érzéseivel, gondolataival.

Minden évben meghirdetjük a Wass Albert vers- és prózamondó versenyt is, amellyel szintén az író műveinek megismertetése a célunk. Általában azon a napon szoktuk tartani, amikor kapcsolódhatunk a 25 órás Wass Albert felolvasáshoz.

Hagyományőrző tevékenységünk kapcsán már 2011 óta hirdetünk Hódmezővásárhely és környékére jellemző ö-ző nyelvjárásban írt, illetve újabban hanghordozón megörökített pályázatokat.

Kezdeményezésünkre került be a városi és a megyei Értéktárba nyelvjárásunk.

Idéző sorozatunk keretében – amely szintén 2011-től indult – a magyar irodalom elfeledett, vagy kevésbé ismert alakjainak műveit, életét, munkásságát elevenítjük fel.

Találkozóinkat általában minden hónap második csütörtöki napján tarjuk, amelyek nyitottak bárki számára.