2021-09-09

A 2020-as esztendő járványhelyzete és az idei év eleji megkötések miatt a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület tagjainak nem volt alkalma találkozni. Végre szeptember  9-én nyílt lethetőség  arra, hogy a soros tisztújító közgyűlést megtarthassuk.

A beszámoló taggyűlésen elnökünk az elmúlt két év eseményeiről adott számot, míg helyettese a pénzügyi beszámolót tarthatta meg.

Benkő László eddigi elnök és Fülöpné Rákos Éva elnökhelyettes az új szavazás után is tisztségében maradt. Változás a titkár személyében történt, mostantól Hegyiné Csernus Judit látja el ezt a feladatot.

2021-07-11

Emlékezés Bajnócziné Rácz Éva tagtársunkra

Két évtizeden keresztül számtalan irodalmi esten, könyvbemutatón közreműködötta könyvtárban és más kulturális helyszíneken.


Minden, a körünk által rendezett irodalmi estre, könyvbemutatóra lelkiismeretesen készült, és szívesen vett részt versekkel, részletekkel.


2021-07-08

Mészáros Zoli bátyánk kezdeményezésére Zentáról hívtuk meg kedves ismerőseinket, akikkel már régóta kapcsolatban állunk.

Meghívásunknak végül csak négyen tudtak eleget tenni, ebben a nagy hőségben.

Rajzeredmények 2021.

A 2020 év végén meghirdetett meseillusztrációs pályázatunkra köszönjük a beérkezett digitális rajzokat!

A zsűri napokon belül megtekinti azokat, döntéséről értesítéssel leszünk.

 

2021-5-13

Idéző sorozatunkban most Szentmihályi Szabó Pétert idézte volna Mészáros Zoli bátyánk.

Egy későbbi időpontban erre is sor fog kerülni.

Addig is egy vers Tőle:

 

Magyarok

Találkozhatnánk százévente

mondhatnánk még mindig ugyanaz

újjáépült a rossz erősödött a gyenge

s újabb hazugságokba szökött az igaz

 

Ünnepeink még nagyjából a régik

de a koreográfia már kifinomult

kik egykor tették ma azok nézik

s bohóc jelenen mulat a múlt

 

 

2021-04-08

Márai Sándor idézése újra elmaradt a pandémia miatt. Ám nem mondunk le róla, egy kedvezőbb alkalommal szívesen hallgatjuk meg Czeglédi Ernő előadásában.

Rajzverseny 2021

A korábbi évek gyakorlatának megfelelően Körünk ez évben is meghirdeti rajzpályázatát,

a vírushelyzetre való tekintettel kicsit más formában. E-mail cím, ahová a rajzokat kell küldeni digitális formában:

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

rajzverseny2021

2021-03-11

Márciusi találkozónk 11-én lett volna, de közbeszólt a vírushelyzet.

Mollináry Gizella, született: Molnár Gizella Mária (Budapest, 1896. szeptember 7. - Budapest, 1978. február 23.) macedón-horvát származású, a XX. század 20-40-es éveiben igen népszerű (mára szinte elfeledett) magyar író, költő.

 

Egy olasz orvos, és egy macedón-horvát származású anya, Molnár Katalin 22 éves kulcsárnő első gyermekeként született . Többször is nevelőszülőkhöz került. 1904-ben tért vissza Budapestre a családhoz. Gyakran változtattak lakóhelyet.

 Fiatal korától kezdve önmagáról gondoskodott. Dolgozott építkezésen, textilszövőként, cselédként, markotányos lányként, kofaként. Szenet a pályaudvarról, élelmet a piacról lopott. Egy laktanyában cukrot és édességet árult.

 Önéletrajzi ihletésű regényeket írt gyermek-, és ifjúkora változatos élményeiből, amelyek nagy népszerűségre tettek szert, mint például a gyermekéveit megörökítő Betévedt Európába című, amely tizennyolc kiadást ért meg. Sorra születtek bestseller művei, melyeket olaszra fordítva is kiadtak: Betelt a Föld hamissággal, Meddő szüret után, Vádoltuk egymást, Az Isten hallgat.

 Múlt évben újra kiadtak egy  részletet önálló műként: Az ezred lánya címmel, a Betelt a Föld hamissággal c. kötetéből.

 Autodidakta szerző volt, akiben a kritika nem annyira az igazi, mint inkább a mélyen őszinte írót értékelte.

A világjárványra való tekintettel Hegyiné Csernus Judit egy későbbi időpontban fogja bővebben ismertetni Mollináry Gizella szépirodalmi munkásságát.

2021-02-26-27

25 órás felolvasás február 26-27

levelek:

Kedves Mindannyian!

Ebben az évben, az ismert körülmények miatt nem tudjuk megtartani a szavalóversenyt, amely nálunk mindig a 25 órás felolvasás részeként került lebonyolításra. A rajzversenyünk sem lett meghirdetve eddig, hiszen a rajzokat is úgy állítottuk ki, hogy még a szavalók és kísérőik láthassák azokat...

Hát, az idén nem...

Pályázati fölhívásunkat a mai napon tesszük közzé, egyúttal eljuttatva az óvodáknak és iskoláknak is, elektronikus levélben.

De ide másolom Hegedűs Gergely András levelét, hogy aki akar, az vegyen részt oly módon, ahogy technikai lehetőségei engedi, vagy pedig otthon, könyvvel a kezében... olvasva, elolvasva, újraolvasva Wass Albert gondolatait...

http://szepmezo.hu/2021/02/07/vigyuk-tovabb-a-langot-a-wass-albert-felolvasas-hivo-szava/

facebookon: https://hu-hu.facebook.com/wassalbertfelolvasasmaraton/

Bízom benne, hogy hamarosan személyesen is találkozhatunk, addig is mindannyian vigyázzatok magatokra, szeretteitekre...

 

Íme Hegedűs Gergely András levele:

Köszönjük mindazoknak a kitartását, akik a rendkívüli időkben is keresik a lehetőséget arra, hogy Wass Albert és más nagy szellemi vezetőink segítségével megidézzék legfőbb értékeinket a közelgő felolvasáson!

Az idei évben az ismert körülmények miatt a világhálón keresztül lesz lehetőségünk az összekapcsolódásra. Több megkeresés is érkezett az elmúlt hetekben, érdeklődve a lehetséges megoldásokról. Kezdeményezőként amellett döntöttem, hogy a szokásos felületre idén is összegyűjtöm a bejelentkezett helyszíneket, és települések neve alatt feltüntetem a szervezők által megadott elérhetőségeket, melyek által közvetlenül vagy közvetve be lehet csatlakozni egy adott kör felolvasásába.

A felolvasásunk idején továbbra is érvényben lesznek a hivatalos rendezvényeket tiltó korlátozások, ugyanakkor a magyarságnak talán minden eddiginél nagyobb szüksége van az összefogásra és arra a fényre, ami a legnagyobb íróink és költőink műveiből árad! ARRA BIZTATOM AZ ELMÚLT 14 ÉV TÖBB EZER RÉSZTVEVŐJÉT, HOGY A BARÁTI KAPCSOLATOKRA, ÉPÍTŐ KÖZÖSSÉGEKRE ALAPOZVA SZERVEZZENEK VILÁGHÁLÓS FELOLVASÁSOKAT! SZÓLALJANAK MEG AZ ERŐT ADÓ, IRÁNYT MUTATÓ ÜZENETEK MINÉL TÖBB HELYSZÍNEN, MINÉL TÖBB FELOLVASÓ ÁLTAL FEBRUÁR 26-ÁN ÉS 27-ÉN A KÁRPÁT-MEDENCÉBEN ÉS A NAGYVILÁGBAN!

Az elmúlt hónapokban sokak számára váltak mindennapi eszközzé a különböző konferencia felületek. Számos olyan szolgáltató van, amely képes több órán át akár több tucat ember számára megbízható, jó minőségű kapcsolatot teremteni, melyben gördülékenyen tudjuk tovább adni egymásnak a szót. Saját tapasztalatból mondhatom, hogy a világhálón keresztül összekapcsolódva is felejthetetlen élményeket tudtunk kapni hasonló jellegű, építő célú rendezvényen – a Teremtő Kör jövőépítő találkozóin – és minden várakozásunkat felülmúlta az az áramlás, amit átéltünk, illetve azok az eredmények, melyeket elértünk.

Érdemes tehát felvállalni a megváltozott helyzet kihívásait, VIGYÜK TOVÁBB EGYÜTT A LÁNGOT MINDEN KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT, AHOGY AZT WASS ALBERT IS TETTE!

  VÁRJUK SZERETETTEL A CSATLAKOZÓ HELYSZÍNEKET, VILÁGHÁLÓS KÖRÖKET!

Szeretettel

Hegedűs Gergely András

országos kezdeményező

További cikkeink...