2020-10-08

"Idéző" című irodalomtörténeti sorozatunk témája ezúttal Rejtő Jenő író, kabaré- és színpadi szerző, forgatókönyvíró, a magyar szórakoztató irodalom népszerű képviselője és megújítója volt. Munkásságát Csáki Zsolt villantotta elénk. Meghívónk innen olvasható.

2020-09-17

A 2020. évi Ünnepi Könyvhét megnyitásának napján mutathattuk be ÍZÖS SZAVAK - ŐZŐS TÖRTÉNETÖK című, már júniusban megjelent nyelvjárási könyvünket. 

meghivo kepe 2020 09 17

2020-07-09

Július második csütörtöki napján találkozhattunk újra a könyvtárban. Az augusztusi szünet után terveink szerint szeptemberben már a megszokott rendben folytathatjuk munkánkat, s talán az elmaradt Ünnepi Könyvhét is megrendezésre kerül...

2020-06-04

A Nemzeti Összetartozás Napján találkoztunk néhányan a 10 éve felavatott Wass Albert szobornál, amelyre virágot, koszorút helyeztünk el, s mécseseket gyújtottunk...

w2

Dr. Mayer Gyula

Dr. Mayer Gyula

Tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy körünk tiszteletbeli tagja 2020. május 11-én, életének 87. évében elhunyt.

Gyula részt vett körünk irodalmi "Idéző" sorozatain, sőt ő maga is tartott egy előadást 2011-ben Tolnai Lajosról, Kokovai Péter cikket is írt az akkori promenad weboldalon.

Gyula volt velünk többször Zentán, Erdélyben kétszer is, egyszer Csekefalván 2013-ban, és 2015-ben Széken volt a szállásunk. Csendes, nyugodt természetével jó barátságba került körünk tagjaival. Szeretettel gondolunk Rád kedves Gyula, emlékedet megőrizzük.

DSC04716

2020-04-09

Körünk ebben a hónapban ünnepelné megalakulásának 15. évfordulóját.

A megváltozott körülmények miatt sem az évfordulót, sem a Czeglédi Ernő által összeállított Márai Sándorra való emlékezésünket nem tudjuk közösen megtartani...

Márai Sándor est helyett ….

Köztudott, hogy minden évben József Attila születésnapján, április 11.-én ünnepeljük a magyar költészet napját.Kevésbé ismert viszont, hogy öt évvel korábban, 1900-ban ugyanezen a napon született a XX. század magyar irodalmának egyik legnagyobb alakja, Márai Sándor,akinek munkásságát Európa nyugati felén, illetve szerte a világban jól ismerték és ma is ismerik.

04 1

1948-tól Olaszországban és az Egyesült Államokban élt, a hivatalos kultúrpolitika negyven évig hallgatott róla, művei Magyarországon nem jelenhettek meg. Csak 1989-es halálát követően nyílt arra lehetőség, hogy hatalmas életművét Magyarországon is megismerje az olvasó közönség. Azóta minden művét több alkalommal is nagy példányszámokban kiadták, 2007-ben hazahozott terjedelmes írói hagyatékát feldolgozták. Egy róla készült tanulmány szerint ma minden magyar család könyvespolcán legalább egy Márai kötet megtalálható.

Április hónapban - Idéző című sorozatunkban - Márai Sándor gazdag életútját és írói munkásságát ismerhettük volna meg, erre azonban a mostani járványveszély miatt nem kerülhet sor.

A rendkívüli helyzetben azzal igyekeztünk segítséget nyújtani a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület tagjainak, illetve a Márai Sándor munkássága iránt érdeklődőknek, hogy az internet kínálta lehetőségekre felhívtuk a figyelmet. Külön kiemelve a Petőfi Irodalmi Múzeum oldalát, ahol összegyűjtve és rendszerezve megismerhető részletes életrajza, műveinek teljes bibliográfiája, a róla, és műveiről készült írások, tanulmányok szinte teljeskörű gyűjteménye, valamint az író saját hangján meghallgatható legismertebb költeménye is.

2020-03-12

Márciusi összejövetelünk a Nőnap jegyében telt el. Meghívónk szerint városunk szülöttét, Nikolin Évát idéztük, az est előtt virágcsokrot helyeztünk el a könyvtár falán található emléktábláján.

sz eva

03 2

 

2020-02-22 Szavalóverseny

Február 22-én tartottuk a Körünk által meghirdetett Wass Albert vers- és prózamondó versenyt.

Nagy örömünkre szolgált, hogy nem csak városunkból, de Szentesről és Zentáról, valamint Felsőhegyről is érkeztek versmondók, akiknek egy-egy Wass Albert verset, vagy prózarészletet kellett előadniuk, valamint egy magyar írótól vagy költőtől választhattak előadni kívánt darabot.

2020-02-13 Ö-zősök

A 2019-ben meghirdetett ö-zős pályázat résztvevőit hívtuk meg találkozónkra, s mindazokat, akik "ö-ző tájszólású hangjukkal" hozzájárultak megint nyelvjárási kincsünk gyarapításához. Meghívónk szerint minden érdeklődőt szeretettel vártunk. Egyesületünk először 2011-ben hirdette meg ö-zős pályázatát...