2022-09-08 Magyar dal napja

„Mindenik embernek a lelkében dal van…” címmel szeptember 8-án a Magyar Dal napja alkalmából Népdalestre hívta a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület és a Németh László Városi Könyvtár az érdeklődőket. A program kezdetére megtelt a könyvtár olvasóterme, idősek és fiatalok egyaránt érdeklődtek a Monoki Mariann népdalai és Rácz Attila szavalata iránt.

monoki1

Szenténé Kálvai Mária

SZENTÉNÉ KÁLVAI MÁRIA

 kalvai maria

 

Szeged, 1939. szeptember 7. - Szegvár, 2022. július 28.

 Adatok alkotói tevékenységéről ide kattintva olvasható.

 

Szomorúság költözött a szívünkbe, amikor arról értesültünk, hogy Marika nincs többé.

Számtalan szállal kötődött Körünkhöz, körünk tagjaihoz, a Zentán élő ismerőseinkhez. Jött velünk kirándulni Erdélybe többször is, hozta rajzfelszerelését, és gyakran ott a helyszínen rajzolt, festett, de volt, hogy fotón őrizte meg a lefesteni kívánt dolgokat.

2022-07-14

"Idéző" összefoglaló című sorozatunkban ezúttal Zrínyi Miklós, a költő és hadvezér életét ismerhették meg az érdeklődők.

Meghívónk itt látható.

z+fb

2022-07-09

Ezen a napon tartottuk a 4. Öz-ŐSÖK tanálkozóját, (meghívónk itt tekinthető meg) ahol értékeltük az anyanyelvi pályázatra beérkezett anyagokat.

Azok hanganyagát DVD-re írva megkapták pályázóink, valamint a 3. tanálkozó videofelvételét is.

lemezbor

2022-06-09

A nemzeti összetartozás napjához kapcsolódóan megkoszorúztuk névadónk szobrát.

jun9

2022-05-27

A Kárász József Irodalmi Kör meghívta Egyesületünket a Kör megalakulásának 15. évfordulóján tartott irodalmi estjére.

cs

AZ IRODALOM SZOLGÁLATÁBAN

Másfél évtizede már annak, hogy a könyvtár égisze alatt megalakult a Kárász József Irodalmi Kör. Elsősorban azzal a céllal, hogy a kör hatékony működtetésével szakmai segítséget nyújthassanak a Hódmezővásárhelyen és környékén élő, író-alkotó embereknek a kibontakozásra.S egy irodalmi műhely létrehozásával hozzájárulhassanak a tehetséges írók, költők elindításához. Elért eredményeik, helyi és vidéki rendezvényeik: könyvbemutatók, író-olvasótalálkozók azt mutatják, hogy az irodalmi kör betöltötte küldetését.

2022-05-12

Egyesületünk - egyelőre évente egyszeri alkalommal - új sorozatot indított: "Kortárs Fogadó" címmel. A május 12-i első vendégünk Cserna-Szabó András József Attila-díjas író volt, beszélgetőtársa Benkő László.

Az est meghívója ide kattintva érhető el.

2

2022-04-14

 

2020.04.09-én tartotta volna Czeglédi Ernő Márai Sándorról szóló "idézőjét" - ám a covid terjedése miatt akkorra bezárt a könyvtár.

Most újra lehetőség nyílt az előadás megtartására, ezért invitáljuk Mindazokat, akik szívesen hallanak az íróról - április 14-én 17 órára a könyvtár olvasótermébe.

Meghívónkat itt olvashatja.

Irodalompártoló egyesületünk áprilisi rendezvényén „Írtam, mert valamit el akartam mondani.” címmel Márai Sándor életét és munkásságát idézte Czeglédi Ernő.

ms1

2022-04-07

Április 7-én, a Költészet Napjához kapcsolódóan tartottuk meg immár 2 év kihagyás után a Wass Albert Vers- és Prózamondó versenyünket, melynek plakátja itt olvasható.

A zsűri tagjai voltak: Hegyiné Csernus Judit és Nagy Katalin könyvtárosok, valamint Benkő László, körünk elnöke.

DSC00469