2020-04-09

Körünk ebben a hónapban ünnepelné megalakulásának 15. évfordulóját.

A megváltozott körülmények miatt sem az évfordulót, sem a Czeglédi Ernő által összeállított Márai Sándorra való emlékezésünket nem tudjuk közösen megtartani...

Márai Sándor est helyett ….

Köztudott, hogy minden évben József Attila születésnapján, április 11.-én ünnepeljük a magyar költészet napját.Kevésbé ismert viszont, hogy öt évvel korábban, 1900-ban ugyanezen a napon született a XX. század magyar irodalmának egyik legnagyobb alakja, Márai Sándor,akinek munkásságát Európa nyugati felén, illetve szerte a világban jól ismerték és ma is ismerik.

04 1

1948-tól Olaszországban és az Egyesült Államokban élt, a hivatalos kultúrpolitika negyven évig hallgatott róla, művei Magyarországon nem jelenhettek meg. Csak 1989-es halálát követően nyílt arra lehetőség, hogy hatalmas életművét Magyarországon is megismerje az olvasó közönség. Azóta minden művét több alkalommal is nagy példányszámokban kiadták, 2007-ben hazahozott terjedelmes írói hagyatékát feldolgozták. Egy róla készült tanulmány szerint ma minden magyar család könyvespolcán legalább egy Márai kötet megtalálható.

Április hónapban - Idéző című sorozatunkban - Márai Sándor gazdag életútját és írói munkásságát ismerhettük volna meg, erre azonban a mostani járványveszély miatt nem kerülhet sor.

A rendkívüli helyzetben azzal igyekeztünk segítséget nyújtani a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület tagjainak, illetve a Márai Sándor munkássága iránt érdeklődőknek, hogy az internet kínálta lehetőségekre felhívtuk a figyelmet. Külön kiemelve a Petőfi Irodalmi Múzeum oldalát, ahol összegyűjtve és rendszerezve megismerhető részletes életrajza, műveinek teljes bibliográfiája, a róla, és műveiről készült írások, tanulmányok szinte teljeskörű gyűjteménye, valamint az író saját hangján meghallgatható legismertebb költeménye is.