2019 szeptember 12-én

"Könyvek melegénél, versek tüzénél" címmel tartottunk találkozót olvasmányélményeink alapján.

 

Először Pásztor József: Ameddig a kémény füstöl című novelláskötetének Angyalmuzsika c. háborús írásából olvasott fel részletet Benkő László. Mint megtudtuk, Pásztor János szobrászművész testvérének tollából hallhattuk ezt az érdekes, őzős, vásárhelyi nyelvjárásban írt darabot.

 

Kárász József: Egy régi nyár című önéletrajzi műve az író halála után majdnem két évtizeddel jelent meg a család gondozásában. Az "Elsüllyedt világ "sorozat harmadik kötetéből ugyan 1984-ben a Csongrád Megyei Hírlap közölt részleteket, de az egész művet csak 2014-ben ismerhettük meg. A mű egyetlen szünidőt követ végig,  amikor az író 17 évesen a nagyapjáék tanyáján kemény fizikai munkával igyekezett besegíteni az adósságban fuldokló család mindennapi munkájába. Ekkor érinti meg a szerelem érzése is, ami sok vívódás után végre beteljesül, de a társadalmi különbözőség miatt halálra van ítélve. Érdekes, Hódmezővásárhelyen valóságos helyismereti olvasmány ez a mű, az olvasó szinte a szereplőivel együtt járja be a ma is létező utcákat, határrészeket. Mint a többi művét, ezt is jó szívvel lehet ajánlani főként az idősebb korosztálynak, de Kárász József a népi írók utolsó tagjaként fontos korrajzot mutat a világválság fojtogató légkörében szívósan dolgozó parasztságról is. A művet Hegyiné Csernus Judit ismertette.

erno 2017-ben életművének áttekintésével emlékeztünk meg Szabó Magda 100. születésnapjáról. Az azóta eltelt két év alatt a gazdag írói hagyatékból számtalan, eddig ismeretlen írása került elő, melyeket az író jogutódja több kötetben kiadott. Szeptemberi összejövetelünkön ezekről Szabó Magda ráadás címmel Czeglédi Ernő tartott ismertetést és olvasott fel részleteket. Szólt az 1944-ben írt Csigaház című kisregényéről, az író 1950-1958 közötti naplóiból összeállított Nyusziék című kötetről, az író férje, Szobotka Tibor 1953 és 1961 közötti naplóiból készült Bánom is én című kötetről.

Ismertette az eddig újságok, folyóiratok régi számaiban rejtőző, régen elfeledett, könyv alakban még soha meg nem jelent interjúiból, tárcáiból, novelláiból, kisprózai írásaiból gazdag válogatást tartalmazó, a Nekem a titok kell, valamint az Üzenet odaátra című köteteket is, valamint szó esett a Für Elise folytatásának tekinthető Magdaléna című összeállításról is.

 

Ezt követően Kezesné Terikétől hallhattunk részleteket a 2018-ban megjelent ÖRÖKSÉGKÖNYV-ből. A kötet Wass Albert szellemi hagyatéka a Kárpát-medencében és a nagyvilágban.

Az erre a napra meghirdetett rendkívüli közgyűlésen tagságunk egyhangúlag elfogadta a Szervezeti és Működési Szabályzat mellékletét képező Adatvédelmi Szabályzatot.

Az est folyamán köszöntöttük a Máriákat is.

Szente Varga Gergelyné Kálvai Máriának boldog 80. születésnapot kívántunk!

Mi kaptunk Tőle ajándékba egy 2012-es erdélyi kirándulás ihlette képet. Köszönjük!