2025-02-13
Csáki Zsolt előadását hallhatjuk februári találkozónkon a mellékelt meghívó szerint.
A fakanáltól az írópennáig
„Otthonunk két legőszintébb pontja: a kamránk és a könyvespolcunk. Az irodalomnak épp olyan ősi témája a gasztronómia, mint a szerelem. A legjobb magyar írók egy tál étel történetén keresztül mindent el tudtak mesélni szegénységről és gazdagságról, örömről és boldogtalanságról.” (Nyáry Krisztián: Így ettek ők)
A hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár olvasótermében Wass Albert Irodalompártoló Egyesület „Idéző” sorozatának első részeként került megrendezésre „A fakanáltól az írópennáig, avagy gasztro-irodalmi kalandozás oda és vissza.” elnevezésű baráti találkozó 1. része, ahol Novák Vivien, Benkő László, Ditrói Zoltán és Csáki Zsolt megidézte a magyar irodalom és művészettörténet ismert alakjainak ételekkel kapcsolatos gondolatait, írásait, verseit.
A műsorban F. Kalmár Teodóra; Cserna-Szabó András, Nyáry Krisztián, Barta László, Vinkó József kortárs szerzők műveit, írásait képezték az alapot, de az este író-költő főszereplői: Berda József, József Attila, Reményik Sándor, Magyar Elek, Gundel Károly, Havasi Attila, Petőfi Sándor, Jókai Mór és Krúdy Gyula voltak.
A rendezvény hangulatát a korabeli fényképek folyamatos vetítése nosztalgikussá és meghitté varázsolta. A szervezők a műsor végén egy különleges kis uzsonnával készültek, hogy az utazás tényleg az írópennától a fakanálig tartson.