2022-09-08 Magyar dal napja

„Mindenik embernek a lelkében dal van…” címmel szeptember 8-án a Magyar Dal napja alkalmából Népdalestre hívta a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület és a Németh László Városi Könyvtár az érdeklődőket. A program kezdetére megtelt a könyvtár olvasóterme, idősek és fiatalok egyaránt érdeklődtek a Monoki Mariann népdalai és Rácz Attila szavalata iránt.

monoki1

 

Benkő László, a Wass Albert Kör elnöke köszöntötte a jelenlévőket, aki a magyar népdal ősi voltát emelte ki, megemlékezve Kodály Zoltán, Vikár Béla és a vásárhelyi népdalgyűjtő Török Károly személyéről is. Ezt követően bemutatta az est szereplőit.

Először Monoki Mariann az est összeállításáról, tematikájáról beszélt, benne megemlékezve Farkas Ferenc tanár úrról és feleségéről Marika néniről, akikkel sok közös élményt elevenített fel. Majd elmondta, hogy a műsorban elhangzik majd Basa Pista balladája, amellyel Farkas tanár úrra és nemrég elhunyt feleségére emlékezik.

A népdalesten először a közelmúlt ünnepét idézték meg az előadók: egy népénekkel Szent István királyra, majd az új kenyérre, benne Reményik Sándor: Mindennapi kenyér és Petőfi Sándor: Fekete kenyér, valamint a Magyarország az én hazám népdallal.

A következő blokkban népdalok hangoztak el Kodály Zoltán Háry János című daljátékából, majd a következő témakör előtt Dsida Jenő Psalmus Hungaricus verséből szólt két részlet. A magyarság szabadságharcai – 48 és a Rákócziak – és benne az emberi sorosok is megidéződtek a népdalokkal, Monoki Mariann hangján, majd ezt a blokkot Rácz Attila, Illyés Gyula Óda a törvényhozóhoz - A jubiláló Tersánszkynak – című emelkedett hangvételű szavalata zárta.

Az est két népdalcsokorral fejeződött be, amely a Székelyföld és a Nyírség legszebb, olykor igen vidám népdalai hoztak emlékezetes perceket a jelenlévők számára.

Az est végén kötetlen beszélgetésen a népdalok mai szerepéről is szó esett, valamint Monoki Mariann a népdalhoz, a zenéhez fűződő személyes kapcsolódásairól mesélt.

A jelenlévők szép élményekkel, - Babits Mihály szavaival - lélekben feltöltekezve térhettek haza:

„Mindenik embernek a lelkében dal van,

és a saját lelkét hallja minden dalban.

És akinek szép a lelkében az ének,

az hallja a mások énekét is szépnek.”