2022 - rajzeredmények

A Wass Albert Irodalompártoló Egyesület február 28-i beadási határidővel hirdette meg a Wass Albert meseillusztrációs pályázatát.

Az évek óta meghirdetett rajzpályázat nagy sikert aratott városunkban és testvérvárosunkban – eddig máshonnan nem is érkezett alkotás.

Ebben az évben a PályázatMenedzser oldal rátalált felhívásunkra, s azt közzétette – ennek köszönhetően sokkal több rajz érkezett be, Magyarországról és Európából.

2022. március 18-tól a könyvtár előterében virtuális kiállítás tekinthető meg a beérkezett alkotásokról, amely két hétig megtekinthető a könyvtár nyitvatartási idejében.

A zsűri az alábbi (kicsinyített) rajzokat találta a legszebbeknek:

A képek nagyobb méretben megtekinthetők a könyvtár facebook oldalán:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.1122045855244752&type=3

óvodás rajzok közül:

ovisok

 

alsósok rajzai közül:

alsosok1

alsosok2

 

felsősök rajzai közül:

felsosok1

felsosok2

 

Nem voltunk felkészülve 1113 rajz adminisztrálására, képek forgatására, átnevezésére, (mikor mire volt szükség) – de leginkább az bánt bennünket, hogy sem a pályaművek számához mért díjazásra, sem a díjak postai költségére nem tudunk annyit szánni, amennyit szeretnénk.

Így arra gondoltunk, hogy az eredetileg erre szánt összeget befizetjük inkább a Kárpátaljai menekültek megsegítésére létrehozott, 11711711-22222222 számú, Nemzeti Összefogás Vonala elnevezésű számlára, - ami meg is történt.

  1. március 7-én összeült a zsűri, melynek tagjai voltak Bányai Béla festőművész, Jószai Sándor képzőművész, Benkő László egyesületi elnök.

A zsűri véleménye:

A rajzok megtekintése után megköszönjük a sok-sok kiváló alkotást, a rengeteg munkát, és az őszinteséget. A munkáknál ugyanúgy tetszett az egyszerű eszközhasználat, a bátor színkezelés, illetve a különleges technikák használata. A rajzok tisztaságáról a mindegyik munkában föllelhető önálló és kreativitás gondoskodott.

Külön örültünk, hogy az ország minden tájáról érkeztek pályamunkák, sőt még a határon túlról is gyönyörű alkotásokról küldtetek a modern kornak megfelelően számítógépes fotókat.

Öröm volt az is számunkra, hogy a rendelkezésünkre álló sík felületen olyan megoldásokkal is előrukkoltatok, hogy a mesék világát a 3D-s-nek nevezett modern megjelenítési módban álmodtátok meg, - vagyis gyönyörű kis szobrokat is alkottatok a rajzok, festmények, valamint tűzzománcok mellett.

Mindenkinek gratulálunk teljes szívünkből, a munkátokhoz sok sikert, töretlen lelkesedést és ugyanilyen a világra, és a mindennapokon túli valóságra érzékeny, nyitott szemmel néző hozzáállást kívánunk. Ne veszítsétek el soha azt a képességet, hogy fejezzétek ki a világról alkotott véleményeteket. Ezután is merjetek elmerülni a mesék világában, a saját érzéseiteket - egyedi kifejezésmódotokat - soha ne szégyelljétek, mert ettől gazdagabb lesz a világ.

Ne felejtsétek, hogy a festészet: „valamin valamivel nyomot hagyni”

A zsűri az általa kiválasztott KIEMELT alkotásoknál a következő szempontokat vette figyelembe:

- a szép kompozíciót,

- a mű mondanivalójának ábrázolását,

- a merész kompozíciót

- az eredeti képkivágást,

- a vegyes technika alkalmazását,

- a dinamikus színek használatát,

- a nagyszerű tömörítést,

- a meseszerű feldolgozást,

- a lágy hangulatot,

- a technikai különlegességet,

- a különleges látásmódot,

- az életkornak megfelelő képi világ kifejezését.

Elképzelhető, hogy a Németh László Városi Könyvtárban digitális kiállítás lesz majd a beérkezett rajzokból. Erről később értesítéssel leszünk.

Köszönjük Mindazoknak, akik hozzájárultak a rajzok eljuttatásához, dicséret illeti a szülőket, óvónőket, tanárokat. Köszönet érte.