2022-01-13

A Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ, a Kárász József Irodalmi Kör és a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület közösen emlékezett - 2022. január 13-án - egykori  tagjaira, ismerőseire, akiket az elmúlt két évben veszítettek - veszítettünk el. Meghívónk itt olvasható.

A szívszorító est előtt megemlékező mécsest helyeztek el a kör tagjai Wass Albert szobránál, születésnapjára emlékezve.

269961011 346997626991621 3440309502729301365 n

 

Elhunyt tagtársaink mindkét körben aktívan részt vettek, s a alig két év alatt kellett elbúcsúznunk tőlük. Az égő gyertya mögött 4 portré: Bajnócziné Rácz Éva, Fülöp Erzsébet, Ifjú Kárász József és Mayer Gyula arcképe állt ezen az estén.

Emlékező beszédében Fehér József, a Kárász József Irodalmi Kör elnöke arról szólt, hogy örökké velünk élnek mind, akik elmentek, mertszívünkben őrizzük emléküket. Mindannyian azért születünk e földi világra, hogy amíg itt élünk, adjunk magunkból valami igazat és szépet embertársainknak, amitől szeretettel telik meg a szív, és kivirul a lélek. Elmondta, hogy Bajnócziné Rácz Éva Őszikék díjas előadót, költőt még a vásárhelyi városi televíziózás hőskorából ismeri; ő volt a tv. műsorvezetője. Kellemes hangját jó volt hallani, sugárzó mosolya megszépítette az estét. De szerkesztőriporteri munkákat is vállalt; szép és emberséges riportokat, interjúkat is készítve a tv-nek. Ígéretes irodalmi tehetsége és közösségi munkája elismeréseként a kör elnöksége Kárász József Emlékére Arany Oklevél kitüntetést adományozott neki még 2020-ban, amit azóta sem tudott átvenni. Fehér József az irodalmi kör kimagasló elismerését Bajnócziné Rácz Éva férjének, Bajnóczi Lajosnak most nyújthatta át, együttérzését fejezve ki az egész családnak.

 

Közreműködők:

Fülöp Erzsébet Tornyai-díjas festőművészt a festményein keresztül ismerte meg még gimnazista korában. Később már személyesen is találkozott vele kiállításain és az Őszi tárlatokon az Alföldi Galériában, és a Wass Albert Irodalompártoló Egyesület rendezvényein. Fülöp Erzsébet festőművészre, tanárra, volt tanítványa, Tóth Károly művészettörténész emlékezett méltó elemzéssel, írását Benkő László olvasta fel.

Ifjabb Kárász József ugyan nem volt alkotó ember, de édesapja hagyatékának méltó ápolójaként szerves része volt mindkét kör életének. Édesapjához hasonló karaktere egy nagyon szerethető embert jelenített meg, aki mindent megtett azért, hogy édesapja szellemi öröksége részét képezze Hódmezővásárhely történelmi múltjának. Édesanyjával emléktáblát emeltettek Kárász József író lakóházának falára, öreg-Kishomokon utcát neveztek el a nagy vásárhelyi íróról, akinek irodalmi munkássága mára már érettségi tétel a vásárhelyi középiskolákban.

Bajnóczyné Rácz Éva még megérte, hogy önálló verseskötetét a könyvtár is bemutathassa. Rá az alkotótárs, Arany Tóth Katalin emlékezett az elhunyt költeményeivel, majd Benkő László, valamint Rácz Attila adott elő néhány megemlékező költeményt. Rácz Attila olvasta fel Diószegi Szabó Pál költő két versétét, melyet maga helyett küldött az eseményre.

Mayer Gyula Kortárs Irodalmi Díjas és Kárász József Emlékére Díszokleveles író, költő, igazi tanáregyéniségként került az irodalmi körbe; akitől szerénységet, irodalom iránti elkötelezettséget, alázatot tanulhatott mindenki. Prózai írásait a derű és a humor hatja át, versei ember- és természetszeretetéről vallanak. "Nászutasok" című elbeszélésének tolmácsolásával Hegyiné Csernus Judit emlékezett rá.

Örömünkre szolgált, hogy a szép számú emlékező között megjelentek a megidézett alkotók hozzátartozói is.